Alarmnummer D.O.E.N.
(lokaal tarief) 24/7 direct inzetbaar
24/7 direct inzetbaar
sluiten

De do’s en dont’s bij collegiale traumaopvang

Publicatiedatum: 19-03-2018

Na een schokkende gebeurtenis binnen een bedrijf valt het niet altijd mee om elkaar als collega’s goed op te vangen. Tijdens een training Collegiale Opvang Gesprekken leer je de do’s en dont’s in geval van traumaopvang. 

D.O.E.N. biedt training Collegiale Opvang Gesprekken (COG)

Onlangs werd D.O.E.N. ingeschakeld door een bedrijf dat te maken had gekregen met een onverwacht sterfgeval. Een medewerker was tijdens werktijd in het bijzijn van enkele collega’s plotseling overleden. De directeur bekommerde zich direct om de medewerkers en schakelde voor hen de traumaopvang van D.O.E.N. in. Gelukkig bleken alle betrokken collega’s goed om te kunnen gaan met de heftige gebeurtenis. Maar hoe was het eigenlijk met de directeur zelf? 

Herken de signalen

Door alle commotie had hij zichzelf compleet weggecijferd. Dus toen hij door een van onze hulpverleners persoonlijk gevraagd werd naar zijn gemoedstoestand, vertelde hij dat hij al een aantal dagen slecht sliep en concentratieproblemen had. Hij had de kenmerkende klachten voor iemand die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt en deze niet goed kan verwerken. Reden voor de hulpverlener van D.O.E.N. om deze directeur nog enige tijd extra ondersteuning te bieden en de HR-afdeling te coachen in collegiale traumaopvang.

Training COG

Dit voorbeeld is typerend. Na een schokkende gebeurtenis binnen een bedrijf valt het niet altijd mee om elkaar als collega’s goed op te vangen. Bovendien kunnen naast de ‘slachtoffers’, soms ook andere collega’s behoefte hebben aan traumaverwerking. Het advies luidt altijd om professionele traumaopvang in te schakelen. Maar na een calamiteit, zoals een overlijden, overval of andere schokkende gebeurtenis binnen een bedrijf, is een teamleider vaak de eerste aan wie het slachtoffer zijn verhaal doet. Mede daarom biedt D.O.E.N. een training Collegiale Opvang Gesprekken (COG) speciaal voor teamleiders van bedrijven. Tijdens de training leren teamleiders hoe ze met slachtoffers om kunnen gaan totdat er professionele hulp komt, welke dingen ze wel of juist niet moeten zeggen, en welke nazorg ze kunnen bieden. Ook laten we ze ervaren hoe onze hulpverleners in een dergelijk geval te werk gaan. 

Collegiale traumaopvang, enkele do’s:

  • Vraag altijd eerst hoe het met het slachtoffer gaat, inhoudelijke zaken zijn nog niet belangrijk.
  • Neem het slachtoffer mee naar een omgeving waar hij of zij zich veilig voelt. 
  • Vraag of je iets voor het slachtoffer kunt betekenen en bied zo nodig praktische ondersteuning.
  • Schakel professionele traumaopvang in.
     

Collegiale traumaopvang, enkele dont’s:

  • Praat vooral niet over je eigen (soortgelijke) ervaringen.
  • Geef geen goedbedoelde adviezen of meningen.
  • Laat grapjes achterwege en kom niet aanzetten met clichés als ‘het kan de beste overkomen’.
  • Relativeer de gevoelens van het slachtoffer niet. 

Kortom, zorg er vooral voor dat je er bent voor het slachtoffer en schakel zo snel mogelijk professionele hulp in. De hulpverleners van D.O.E.N. zijn met zorg geselecteerd. Voordat iemand hulpverlener wordt bij D.O.E.N. moet hij of zij een behoorlijke intake doorstaan: een vierdaagse training, gevolgd door een assessment. Daarbij wordt gekeken of de kandidaat de kunst verstaat om een reële afstand te bewaren en rationeel te blijven denken. 

Meer weten over de training COG? Neem contact op via e-mail: info@doenbv.eu of telefoonnummer: 088 51 50 777.

 

Overige berichten

Verhuizing
D.O.E.N. richt organisatie in voor nieuwe AVG wetgeving
Waarom coaching binnen bedrijven onmisbaar is
Vacature psycholoog - psychotherapeut
Een nieuw gezicht voor D.O.E.N. in 2017
Nieuwe website voor D.O.E.N.
Kassamedewerkers met uzi bedreigd bij overval Lidl Bos en Lommer