Alarmnummer D.O.E.N.
(lokaal tarief) 24/7 direct inzetbaar
24/7 direct inzetbaar
sluiten

Waarom coaching binnen bedrijven onmisbaar is

Publicatiedatum: 15-03-2018

Cor van Alderwegen, professionele coach bij D.O.E.N., legt uit waarom eigenlijk geen enkel bedrijf zonder coaching kan. Lees zijn coachingstips. 

Tips van Cor van Alderwegen, professionele coach bij D.O.E.N.

“Ik geniet ervan als coachees na afloop van een coachingssessie mijn naam niet meer weten. Dan heb ik mijn werk goed gedaan!” Cor van Alderwegen is al vanaf 2001 professioneel coach bij D.O.E.N. en legt uit waar een goede coach aan voldoet. “Een goede coach wordt na afloop van een coachingssessie niet meer herinnerd. Een coach stelt de juiste vragen aan de coachee, zodat deze zich alleen op zijn eigen verbeterpunten hoeft te focussen. Vergelijk het met de voetballerij. Over de beste scheidsrechters wordt na de wedstrijd niet meer gesproken.” 

Teamcoaching en een-op-eengesprekken

Voordat Cor werd aangesteld als coach bij D.O.E.N. was hij jaren werkzaam bij het Korps Mariniers. Daar ontwikkelde hij zijn (sport)coachingskwaliteiten. “Door mijn ervaring bij de mariniers heb ik geleerd om altijd en overal voor anderen klaar te staan. Ook al is het midden in de nacht, geen enkel probleem.” Deze filosofie sluit naadloos aan op die van D.O.E.N.: directe opvang en nazorg, gericht op uw organisatie in het algemeen, en op de mens in het bijzonder. D.O.E.N. biedt niet alleen trauma-opvang, maar ook professionele coachingstrajecten voor bedrijven. Zowel in teams als één-op-één. 

Coaching van medewerkers

Cor is een spin in het web van de organisatie en als coach, mediator, vertrouwenspersoon en trainer betrokken bij verschillende coachingstrajecten. “Kortdurende coachingstrajecten komen vaak voort uit collegiale opvang gesprekken. Langdurige coachingssessies komen meestal voort vanuit een specifieke vraag van een HRM-afdeling. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een HRM-vraagstuk van een grote winkelketen voorgelegd. Een van hun medewerkers, een kanjer van een kerel, functioneerde niet optimaal en werd door zijn collega’s niet altijd begrepen. Ook had hij meerdere stukgelopen relaties. Met behulp van een transactionele analyse (een psychotherapeutische behandelmethode) ben ik erachter gekomen waar zijn gedrag vandaan komt. Op die manier kon ik hem confronteren met zijn houding en gedrag waardoor hij zich bewust werd van de consequenties daarvan. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat hij zowel op zijn werk als ook privé zijn relaties kon versterken.”

Waarom coaching onmisbaar is

Cor geeft aan waarom coaching binnen bedrijven eigenlijk onmisbaar is. “De meeste irritaties binnen teams ontstaan door interpretaties. En dat is iets menselijks. Als ik bijvoorbeeld onderuitgezakt aan tafel zit en gaap, dan krijg je waarschijnlijk de indruk dat ik verveeld ben. Maar dat is de interpretatie die jij er zelf aan geeft. Een coach zoekt altijd naar feiten en houdt mensen een spiegel voor. Pas wanneer iemand in staat is om weer te geven wat een bepaalde situatie met hem of haar doet, kan het gesprek op gang worden gebracht en kunnen er afspraken worden gemaakt.”

Coachingstips van Cor:

Naast coachingssessies verzorgt Cor namens D.O.E.N. ook opleidingen en trainingen voor teamleiders binnen bedrijven. Tips die hij dan geeft, zijn onder andere:

  • Probeer patronen te herkennen en doorbreken. Je spreekt van een patroon als bepaald gedrag zich (meer dan) drie keer voordoet. Als ik bijvoorbeeld zie dat iemand tijdens een teamgesprek drie keer zijn verhaal niet kan afmaken, weet ik dat ik daar aandacht aan moet schenken.
  • Blijf continu bezig om jezelf te verbeteren. Laat je bijscholen en verdiep je in boeken. Je raakt nooit uitgeleerd. Ik ben daar zelf het voorbeeld van. Ondanks dat ik al 69 jaar ben, blijf ik nog steeds meegaan in vernieuwing.
  • Waak ervoor dat iemand in een groep te veel verteld en zijn ziel en zaligheid blootgeeft. Onder groepsdruk is iemand erg kwetsbaar. Neem diegene apart en laat hem dan zijn of haar verhaal vertellen.
  • Een laatste, maar zeer belangrijk tip: blijf altijd van mensen af! Je weet nooit wat iemand heeft meegemaakt. Ik gaf eens een welgemeend schouderklopje aan een meisje van een ZMOK-school tijdens een heisessie. Ze verstarde. Later bleek dat ze in het verleden was misbruikt.
     

Voor meer informatie over de coachingstrajecten die D.O.E.N. aanbiedt voor bedrijven en medewerkers, kunt u contact opnemen via e-mail: info@doenbv.eu of telefoonnummer: 088 51 50 777. 

 

Overige berichten

Verhuizing
D.O.E.N. richt organisatie in voor nieuwe AVG wetgeving
De do’s en dont’s bij collegiale traumaopvang
Vacature psycholoog - psychotherapeut
Een nieuw gezicht voor D.O.E.N. in 2017
Nieuwe website voor D.O.E.N.
Kassamedewerkers met uzi bedreigd bij overval Lidl Bos en Lommer